Mar
31

75 интересни факти за първата световна война

Tag: Свят
 1. Германците първи са използвали огнехвъргачки през първата световна война.Далечината на огненaта струя достигала до 40 метра.
 2. Повече от 65 милиона души от 30 страни са воювали в Първата световна война. Близо 10 милиона са умрели. Съюзниците (съглашенските сили) загуби около 6 милиона войници.Централните сили са загубили около 4 милиона.
 3. Броят на жертвите надхвърля 35 милиона души, цивилни и войници.Над 15 милиона са умрели, а над 20 милиона са били ранени.
 4. Близо 2/3 от смъртни случаи са били по време на битка.В предишни конфликти повечето смъртни случаи са били резултат на заболяване.
 5. По време на Първата световна война, испанския грип е причинил около 1/3 от всички военни смъртни случаи.
 6. Русия мобилизира 12 милиона войници по време на Първата световна война, което я прави страната с най-голяма армия по време на войната. Повече от 3/4 са били убити, ранени или безследно изчезнали.
 7. През август 1914 г. германски войници убиват 150 цивилни граждани в Aerschot. Убийството е част от военната политика, известна като Schrecklichkeit ("ужас").Нейната цел е да ужаси цивилното население в окупираните територии, и по този начин да ги накара да не се бунтуват.
 8. По време на Първата световна война, британските танкове първоначално са били категоризирани като "мъжки" и "женски". "Мъжките" танкове имали оръдия, а "женските" имали тежки картечници.
 9. "Малкият Уили" е първия прототип на танк през Първата световна война. Построен през 1915 г., той е имал екипаж от трима души и се е движел със скорoст от 4.8 km/h.
 10. Артилерийският обстрел и мините създавали огромен шум. През 1917 г., тътена от германските линии при Messines Ridge в Белгия се е чувал чак в Лондон, на разтояние от 220 километра.
 11. "Басейнът на мира" е езеро близо до Месен, Белгия, дълбоко 12 метра. То запълва кратер, направен през 1917 г., когато британците взривили мина, съдържаща 45 тона експлозиви.
 12. По време на Първата световна война, кучетата са били използвани като вестители, като доставяли поръчки на предните линии в капсули, прикрепени към телата им.
 13. "Голямата Берта" е гаубица тежаща 48 тона, използвана от германците през Първата световна война. Тя е кръстена на съпругата на своя дизайнер Густав Круп. Можела е да изстреля 930 килограмов снаряд на разстояние 15 км. Необходими са били 200 човека и над 6 часа за да бъде сглобена приведена в бойна готовност. Германия имала 13 от тези огромни оръдия или както ги наричали "wonder weapons".
 14. Първоначално танковете са се наричали "landships."В опита си ги дегизират като резервоари за съхранение на вода, а не като оръжие, британците решили да им дадат кодовото име "Tanks".
 15. Най-успешният пилот за цялата война е Ротмистър Манфред Фрайхер фон Рихтхофен (1892-1918). Той свалил 80 самолета, повече от всеки друг пилот от Първата световна война. Умира след като е бил свален близо до Амиен. Французинът Рене Фонк (1894-1953) е най-успешния пилот на изтребител на съюзниците, свалил 75 вражески самолети.
 16. Маргарета Зеле (1876-1917), известна също като Мата Хари, холандска стриптизьорка, обвинена, че е двоен агент. Въпреки, че винаги е отричала да е шпионин, французите я екзекутират през 1917 година.
 17. Френският втори лейтенант Алфред Жобер пише в дневника си за Първата световна война, точно преди да умре следното: "Човечеството е лудо!Трябва да е лудо, за да прави това, което прави. Какво клане. Какви сцени на ужас и кръвопролитие! Не мога да намеря думи, за да изразя моите впечатления.Дори в ада не може да бъде толкова ужасно! Хората са луди!

Инструменти за споделяне

Кой е онлайн

В момента са 0 потребители и 21 гости online.

Регистрирани потребители

 • 3312
Share-BG.eu - © 2011 - 2017
randomness